Divlje mačkeLepo i zabavnoMinja cat enciklopedijaVrste divljih mačaka

DIVLJE MAČKE: Puma – druga najveća mačka u Severnoj Americi

Još jedan u nizu Minja cat tekstova o divljim mačkama. Danas ćemo vam pisati o pumi, koja se takođe naziva kuguar, planinski ili panter, i koja je druga najveća u Severnoj Americi, odmah nakon jaguara. concolor sisar je iz porodice mačaka koji se takođe može naći u Srednjoj i Južnoj Americi, a njen naziv dolazi iz kečua jezika, domorodačkog jezika koji se govori u delovima Južne Amerike.

Četvrta je po veličini na svetu, zajedno sa leopardom, odmah iza tigra, lava i jaguara, mada i pored toga pripada grupi manjih mačaka. Za razliku od drugih velikih mačaka, puma ne može da riče, već mjauče poput kućne mačke, a mogu i da predu. Puma ima sličnu građu kao domaće mace, razlikuju se samo u veličini. Imaju vitka tela i okrugle glave sa šiljatim ušima. Njihova veličina varira između 1,5 do 2,7 metara. Mužjaci mogu težiti do 68 kilograma, dok su ženke nešto manje pa njihova težina dostiže 45 kilograma.

Dlaka pume je sivkastosmeđe do crvenkaste boje sa svetlijim delovima na stomaku. Rep je karakterističan po tome što ima crnu tačku na kraju. Pume mogu trčati i do 50 kilometara na čas, dok iz mesta mogu skočiti i do 6 metara. Mačići pume prekriveni su crno-smeđim tačkicama, a rep im je savijen u krug. Životni vek pume je oko 25 godina, dok u divljini po nekim procenama žive oko 10 godina.

Naseljavaju različite ekosisteme, od planina do pustinja, a svoj dom stvaraju svuda gde ima skloništa i plena. Uglavnom se hrane srnama, ali i malim životinjama, uključujući domaće životinje i stoku. Poznato je čak i da su u njihovu ishranu uključeni insekti. Puma uglavnom nema prirodnog neprijatelja, pa su na vrhu lanca ishrane. Povremeno se nadmeću za hranu sa drugim grabljivicama, poput medveda i vukova.

Tokom većeg dela svog života, pume su usamljena stvorenja, komuniciraju samo radi parenja što se može dogoditi u bilo koje doba godine. Ženke mogu rađati i 2-3 mačića odjednom. Dok one odgajaju mlade, mužjaci se vraćaju usamljeničkom načinu života. Sa oko dve godine, mladunci napuštaju svoju majku i započinju samostalan život.

Ove divlje mačke ugrožavaju nestanak šuma i drugih divljih vrsta koje u njima žive. Uništava ih fragmentacija staništa, kao i izgradnja puteva, otpad koji završava u prirodi i zagađenja čiji je uzrok ko drugi do – čovek. Iako se populacija puma značajno smanjila, još uvek postoji oko 50.000 jedinki, pa se na IUCN Crvenoj listi smatraju za

Dozvoljeno je preuzimanje sadržaja u nekomercijalne svrhe (u celosti, ne delova), uz obavezno upućivanje čitaoca u prvoj rečenici na izvor Minja cat (obeležen drugom bojom ili boldovanim slovima) sa postavljenim linkom ka stranici na kojoj je tekst izvorno objavljen, i na autora (ako ga ima). Nepoštovanje ovih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava, u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Sledeći članak
Mače je izgledalo kao da je ODUSTALO OD ŽIVOTA, sve dok ga jedan haski nije usvojio
Prethodni članak
Azil za mace u Vojvodini oprostio se od Artura: NAJDIVNIJE, NAJOMILJENIJE, NAJFACE AZILA

Ne propusti

Najčitanije ove nedelje

Mačja prijateljstva